Dobrý den,
chystáme se stavět nízkoenergetický dům a marně si lámu hlavu jak správně nakombinovat tepelné zdroje pro podlahové vytápění. Dům bude obdélník 18x9m. Jižní strana je z kratší strany (zástavbově nelze jinak). Zdivo bude z 30cm broušené cihly a 20cm polystyrenu. V podlaze 20cm a na stropě 50cm. TZ (-15°C) bez rekuperace 6,4 KW s rekuperací 5,1 KW. Vytápněná plocha cca 120m2, kotelna 10m2).Představoval bych si zplynovací kotel na dřevo (mám les a hlavně práce v lese je mým koníčkem, také počítám s tím, že až za 20-30 let na to nebudu stačit, nechá se kotel lehce nahradit) k tomu 2000l akumulační nádrž. Tím bych rád topil v hlavní topné sezóně (teploty výrazně pod 0°C) a na přechodné období a ohřev TUV jsem si myslel, že bych si pořídil elektrokotel nebo TČ. (plyn nemáme). Ale tady nevím co je lepší. A kdyby TČ tak jestli vzduch voda nebo by stačilo přihřívat vzduch v rekuperaci (TČ vzduch vzduch), že bych netopil do podlahy podlahy a zároveň měl v létě i klimatizaci a na ohřev TUV pak boiler. A na to se pak vážou i příslušné tarify od ČEZu a to je zas další věc. A protože jsem dosud žil v domě ze 70.let minulého století, tak si to nějak nedokážu představit, natož bez rady sám rozhodnout. Předem děkuji za vaše rady, názory a zkušenosti.
Ano to asi byl a osobně bych to tak udělal. Nakonec jsem však zvolil TČ země-voda + 500 l AKU s průtočným ohřevem TUV.…
před 6 roky
Dobrý den. Mohl byste napsat čím topíte ? Pro takové TZ by byl nejvhodnější kombinovaný bojler. To má v pasívu známá a…
před 6 roky
Já mám pasiv s TZ 1,8 kW při -15 °C a podlahová plocha 110 m2. Topíme na 24°C. Podlahové topení jede dle ekvitermní…
před 6 roky
13 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení