TZB-info - Měření po fázích je pro…
Měření spotřeby energie po fázích komplikuje domácnostem a malým firmám využívání solární energie. Solární elektrárna může ušetřit velkou část nákladů na elektřinu, ale je potřeba celý systém…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Rubriky:
Tři sousedi Franta, Pepa a Lojza si postavili FVE na svých domcích v jedné ulici. Všichni tři si koupili spotřebič 1 kW a zapnuli každý do jiné fáze. Je ráno, slunce ještě nesvítí a baterky jsou vybité. Elektroměry měří každému 1 kW a elektroměr u transformátoru 3 kW. Všechno je v pořádku. A naráz vyjde slunce. FVE vyrobí každému 1 kW symetricky rozdělený. Každý z nich 1/3 spotřebuje a 2/3 pošle kamarádům po síti. Elektroměr u transformátoru spadne na nulu, kamarádi jsou soběstační ale distributorovi přesto platí 2 kW spotřebu. Dal jsem tu hádanku svému 10-ti letému vnukovi a on po chvíli říká "dědo to je přece podvod". Já říkám, že to tak je ve vyhlášce 82/2011 sb. paragraf 6 odstavec 6. Vnuk se ptá "a kdo tu vyhlášku schválil"? No asi poslanci. A vnuk se ptá "a to byli zhulení nebo podplacení"? Poraďte jak mu to mám vysvětlit.
Moc děkuji. Já také ne. Jestli to s tim elektroměrem souhlasí, jako že vám věřím že ano, tak to opravdu není byznys.
před 4 roky
Zavolejte mi na 602778249. Technicky rád poradím ale nechci nikomu kazit byznys.
před 4 roky
Pane Šperlín, mohla bych Vás nějakým způsobem kontaktovat? Syna velice pobavil a zaujal váš nápad, jen by to chtěl s…
před 4 roky
75 odpovědí
Zobrazit všechny reakceZdravim.Nevím,jestli to není s asymetrickýma a symetrickými střídači moc přehnané!Já mám 3 roky FVE se symetrickým střídačem a bez baterie a když jsem to ted potom všem naštvaně přepočítával tak jsem za uplynulé 3 roky byl z výroby v průměru na využitelných 68% vlastní energie a 32% mi odteklo do ČEZU.A to jsem jako elektrikář liný nafázovat si dům podle spotřeby a fází a nebo udělat si přetoky do vody...popřípadě koupit baterii...takže bych to zas neviděl tak černě nebo spíš mě to tolik netrápí...
PS Petr Soukup @petr.soukup151Bez baterie je to snesitelné. Ale večer z baterie už ne. Za každou rozsvícenou žárovku musíte poslat dvě stejné sousedům. Nikdy se vám to nepodaří vyrovnat. Mám tři ledničky na třech fázích, nespínají současně. Tři plotýnky termostaty nespínají současně. Tři televize by šly ale pokud to jsou plasmy tak by musely být na stejném programu protože spotřeba se mění podle jasu scény. Zkoušel jsem to vyrovnávat jeden den, byl jsem prohlášen za blba a stejně jsem nic neušetřil.
Ja vím, že solární baroni nemají spotřebiče, ale mohou přece vlastnit firmu pro dodávání energií? A čerpat energii od majiteleů Fotovoltaik se symetrickým střídačem, (kteří nemají ponětí, že nevyužívají všechno co vyrobí v okamžiku spuštění spotřebiče) a prodávat ji dál? Opravte mě prosím , jestli se mýlím. Děkuji
MV Marie Vigilante @marie.vigilanteNa můj vkus moc čtete Blesk.....Všichni kradou, podvádějí, mají firmy co překupují a Vy jste poslední nechápavý chudáček....
Nechápala jsem, proč by dotační fond schválil dotaci na systém se symetrickým střídačem, když domácnost takto nemůže splnit podmínky 70% pokrytí. Dotaci vyřizovala instalační firma. Protože nereagují na mé maily, zavolala jsem na fond sama a zjistila, že instalační firma zažádala o dotaci s jiným střídačem než instalovala. Instalovala Fronius a zažádala s Kostal PIKO. Na internetu jsem našla Link, kde někdo píše, že Kostal PIKO je hardwareově asymetrický, bloknutí asymetrie je pouze softwarem a dá se vypnout. To celé je pro mě je značně podezřelé i z důvodů jednání firmy, která mně v počátku mého bádání po internetu neodpověděla na jednu otázku, zda je Fronius symetrický či asymetrický. Prostě nikdy neodepsali. Snažím se tomu přijít na kloub, díky bohu za internet. V pondělí se pokusím zjistit, jestli Fronius není také hardwareově asymetrický.
MV Marie Vigilante @marie.vigilanteSymetrický měnič se normálně vyplatí co by ne. Mám ho, Fronius 3,0kW, mercedes mezi měniči, využití mám 78%, kdybych neměl ještě termiku na TUV, vyteče sotva 5%. Asymetrický měnič je technicky lepší, ale protože stojí 2x tolik co symetrický, je to ekonomická past.
Všichni chápali, zatím, když jim vysvětlím problematiku 3f, 1f, symetrie, nesymetrie. Jediný kdo to nechápe a cití se podveden jste asi Vy, jo a pak ti v těch černých ovcích. Z druhé strany kdo ví, jak to obchodníci třeba takoví od S-power, vysvětlují, ale řekl bych že jim jde hlavně o čárku, aby byly prémie.
Opravdu zcela laická otázka od někoho, kdo se poprvé dozvěděl o třífázovém měření v České republice : pokud stát nabízí dotaci na fotovoltaiku s podmínkou splnit podmínku 70% pokrytí vlastní spotřeby domu, dává to logiku, protože jinak by dotyčný s energií vlastně z větší části obchodoval. Pokud ale dostane nainstalovaný symetrický střídač a na věc přijde, jako rodina Teplých v Černých ovcích, je nucený s energií obchodovat, uzavřít smlouvu s dodavatelem, aby tak velká většina proudu nenatekla dodavateli do sítě naprosto zdarma a on za ni přinejmenším něco dostal. On ale na systém dostal dotaci a vystavuje se nebezpečí tuto dotaci po nějaké době provozu při případné kontrole muset vrátit.
Otevírá to Business pro instalační firmy, které symetrický systém nevědomému zákazníkovi namontují, vzápětí mu nabídnou virtuální baterii, která se ale váže na jiného dodavatele. Zákazník k tomuto dodavateli (s kterým instalační firma uzavře smlouvu) přestoupí, protože myslí, že dostává lepší cenu za přetoky, není to ale přetok, je to velká část jeho energie, kterou vyrobila elektrárna, za kterou on zaplatil. Prosím o komentáře, jestli jsem něčemu špatně porozuměla ...
MV Marie Vigilante @marie.vigilanteJeště k mému předchozímu příspěvku. Vyhláška by v tomto případě v podstatě mohla umožnit fungování menším dodavatelů elektřiny, třeba z podobných kruhů jako byli solární baronii (kvůli kterým vyhláška vznikla) . Tito by se spojily s instalačními firmami, montujícmií zákazníkům výrobny se symetrickým střídačem.. Takto zapojené výrobny, zaplacené nic netušícím občanem, by jim pak díky třífázovému měření dodávali energii, kteří oni pak za lepší cenu prodají dál. Je toto nesmysl? Děkuji, v oblasti se absolutně nepochybuji, jsem jen ten nevědoucí zákazník s čerstvě zapojenou FVE se symetrickým střídačem který situaci musí řešit, protože instalační firma na výzvu k výměně střídače nereaguje.
Ano, měření po fázích je specifikum (podvod), který se vyskytuje pouze v České republice. Je to proto, aby fotovoltaika pro domácí použití měla co nejvíce překážek, a aby na tom distribuční společnosti vydělali, co nejvíce. O problematice jsem psal podrobně zde: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/168… No a naštěstí už někteří výrobci zareagovali a vyrábějí plně asymetrické hybridní střídače, které toto české specifikum kompenzují technickým řešením, a to že také umí regulovat po fázích a výkon distribuovat dle potřeby. Viz třeba technologie RCT: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/202…
Měření spotřeby energie po fázích komplikuje domácnostem a malým firmám využívání solární energie. Solární elektrárna může ušetřit velkou část nákladů na elektřinu, ale je potřeba celý systém…
Na co si dát pozor při pořizování střešní solární elektrárny? Fotovoltaické panely to kupodivu nejsou - jejich kvalita je bez ohledu na výrobce poměrně srovnatelná. Pokud si však pořídíte sestavu,…
Stále, I v roce 2020 existují firmy prodávající a instalující fotovoltaické výrobny se symetrickými střídači. Jak se zde na fóru někdo zmiňuje, soukromý zákazník který do takovéto výrobny, umístěné na jeho domě, zainvestoval, z vyúčtování od distributora nemá šanci vyčíst, že zadarmo odevzdává distributorovi velkou část energie, kterou jeho vlastní výrobna vyprodukovala a současně jej distributor při zapojení spotřebiče za tuto část spotřebované energie zkasíruje. Po obdržení vysokého měsíčního účtu se zákazník díky reportáži české televize a intenzivnímu hledání informací k tématu na internetu dozví, že řešením problému by byla instalace asymetrického střídače. Kontaktuje tedy firmu, která výrobnu nainstalovala, firma odpoví, že výrobna je navržena správně, což prý dokazuje projekt schválený fondem Zelená úsporám a nabídne zákazníkovi virtuální baterií (další produkt z kterého distributorovi plynou poplatky za distribuci). Podmínkou fondu k získání dotace na fotovoltaický systém je 70% pokrytí spotřeby domu, kterou zákazník potencionálně nesplní a vystavuje se riziku vrácení dotace. Otázka zní : koho zažalovat dříve? Firmu, která systém se symetrickým střídačem nainstalovala či fond Zelená úsporám, který projekt se symetrickým střídačem schválil? Nebo začít bojovat za zrušení diskriminační vyhlášky z roku 2011? I s ohledem na to, že Česká republika a jím zřízený fond čerpá prostředky od EU? Obrátit se na EU? Děkuji za komentáře k (ne pouze hypotetické) situaci.
Pane Šperlín a nezapomeňte ještě vnukovi říct, že v republice je také dost lidí, kterým je fuk jestli jim někdo měří energii po fázích nebo součtově, ale štve je, že musí těm třem vykukům - Frantovi, Lojzovi a Pepovi na ten jejich solární koníček nedobrovolně přispívat.
TH Tomáš Hluštík @tomas.hlustik584Ano, to je přesně ten názor prostého lidu který si nás pořád plete se solárními barony kvůli kterým jim zdražili elektřinu. Jenomže oni dostávali za kWh 12 Kč a my jenom pár desetníků. Máme to jen pro vlastní potřebu a nikomu neškodíme.
Pan Miroslav Šperlín s vnukem mají bohužel pravdu. Je to energetický a fyzikální podvod. Já jsem si ho i prakticky ověřil i v LDS o kterou se jako firma staráme.
V LDSce je několik kogeneraček a ty se fázově regulovat nedají.
OTE po nás chce měsíční výkazy atdd. Takže máme dálkové odečty elektroměrů.
A jsou okamžiky a období kdy dodávka energie do LDS z nadřazené DS je menší než je algebraický součet spotřebované a vyrobené energie v LDS která je měřená těmi podvodným elektroměry. Což je ovšem technický a fyzikální nesmyl, to by znamenalo že LDS má účinnost přes 100% a že v distribuční síti vzniká energie místo aby měla ztráty přenosem.
Hloupý nebo spíše všehoschopní zkorumpovaní úředníci na MPO pod vedením Kuby tlučhuby tak vlastně touto vyhláškou překonali supravodiče.
Takže teď jsou tři možnosti:
1. bud je navrhneme na Nobelovu cenu za překonání supravodičů
2. nebo dostanou klepeta za zneužití své pravomoci k vytvoření legislativního podvodu a zvýhodnění vybraných účastníků na trhu
3. nebo to jako většinou necháme být
Ono už je to víceméně jedno, problém s tím je hlavně u kogenerací a malých vodních elektráren atd... Ti proti kterým ten podvod byl namířen (domácnosti s FVE) si s tím už technicky celkem poradili. Takže se to nakonec stejně přirozeně otočí proti těm, které to mělo zvýhodnit.
V té LDS jsme to měření nakonec museli předělal na to nepodvodné správné součtové, protože jednak by to byl podvod na naše zákazníky a my nejsme státem vydržovaní podvodní distribuční šmejdi a také z důvodů že ty výkazy pro OTE byly nesmyslné a nedali se vůbec odeslat.
Největší tragedie je, že tu vyhlášku vůbec nevymysleli a neschválili poslanci a neprošla žádným legislativním procesem. To si prostě vymysleli úředníci s distributory na MPO a Kuba tlučhuba z ODS jim to podepsal a lhal o tom že to požaduje EU.
Spousta odborných lidí o tom podvodu ví, viz. reportáž v černých ovcích, ale nikdo to neřeší. Tady jde krásně vidět v jakém marasu v tomto blbákově energetika je a kdo tu má moc a kdo rozhoduje a jak málo stačí a co to vše dokáže ovlivnit a kolik miliard se v tom točí.
TT Tomáš tom @tomas.tom521Díky za podporu. Já bych je navrhl na Nobelovu cenu a hned potom zavřel. Ale já se angažovat nechci. Jsem už starý a chci klid tak jsem si připlatil za asymetrický střídač. Ale je mi líto těch tisíců lidí kterým se investice nikdy nevrátí. Stát se musí rozhodnout jestli chce snižovat emise a nebo profitovat z podvodu. Co na to říká EU? Neměla by být metoda měření ve všech státech jednotná? Když to platí pro okurky a banány tak proč ne pro elektřinu?
Zeptejte se na ERU.
Jak malý Jarda. Jak myslíte, že to mají v Temelíně. Co vyrobí vyteče a prodají obchodníkovi. A co by například nateklo na druhém konci areálu do nějaké lampy, už to budou mít 4x dražší, přestože to bude prokazatelně jejich elektrón.
MK Martin Kotelník @martin.kotelnikV Temelíně mají součtové elektroměry. Energie generátoru je jen jedna a nezáleží na tom jestli je přenášena v jedné fázi nebo ve sto fázích. Podstatné je aby ve všech měřicích bodech v soustavě se měřil součet všech fází. Jenom tak je zabezpečeno, že součet naměřených hodnot všemi elměry je roven vyrobené energii (minus ztráty vedení a transformátorů). Když se měří po jednotlivých fázích tak se dá vyčarovat cokoliv. Jak se to potom vykazuje v účetnictví netuším. Jenom nevím jak ten fyzikální nesmysl měření po fázích chtějí dát do učebnic. To průměrně bystrý žák nesežere.
Jestli je mu 10, tak ať si na takové zákony zvyká.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.