Jaké podlahové vytápění pro TZ 5,15kWDobrý den,
chystám se stavět bungalov 165m2 obytné plochy + 25m2 garáž. TZ vycházejí na 5,15kW (celková spotřeba elektřiny na vytápění, ohřev TUV a další asi 15MWh/rok).
Určitě plánuji:
- v 5ti obytných místostech klimatizaci, kterou se může i topit
- jednoduchý krb bez výměníků
- podlahové topení.
Největší neznámou je pro mě jaké zvolit podlahové vytápění - elektrické rohože nebo teplovodní. Leccos už jsem přečetl, ale nemůžu dojít k finálnímu verdiktu. Zezačátku jsem chtěl jednoznačně teplovodní s elektrokotlem s tím, že dobudoucna můžu změnit zdroj vytápění na tepelné čerpadlo. Teď ale váhám nad těmito možnostmi:
1. elektrické rohože v celém domě (plusy: rychlá reakce, při topení klimatizaci by mě to snad nemuselo sežrat na elektřině, mínusy: nemožnost změny zdroje krom fotovoltaiky)
2. teplovodní vytápění v celém domě kromě koupelen, tam by byly elektrické rohože (zdá se mi to jako dobrá kombinace při topení klimatizací, v přechodovém období bych elektrokotel nemusel vůbec zapínat)
3. ryze teplovodní vytápění.
Váhám zejména mezi možností 2 a 3. Jak se popasuje ryze teplovodní polahovka s:
- přitopením v krbu (je nutné manuálně vypnout okruh do místnosti v krbu x hodin před zatopením?)
- přitápěním klimatizací (opět bych si asi musel hrát s uzavíráním okruhů)
- možností mít přes noc spíš chladněji v místnostech na spaní (jsme na to zvyklí, ale dle toho, co jsem četl teplovodní polahovka nesnáší regulaci)?
Co byste mi doporučili?
Děkuji předem.