Rubriky:
Zdravíčko,
celkem po novotě máme naninstalovanou FVE hybridní elktrárnu se 8kW střídačem Goodwe GW8K-ET a 11,1kWh Li-ion baterií (Risen SYL HomeESS HV3700, SM3K7NE). I v případě že je baterie už nabitá na 100% nabíjení ještě dále nějakou dobu pokračuje a v aplikaci PV Master se objevuje Alarm s kódem 1, Přepětí 1 nabíjení, Výstraha z BMS. Typ baterie je zvolen jako Default*5 a nikde v PV Masteru se mi nedaří najít, kde nastavit napětí nebo procenta nabíjení baterie, tak aby to z tímto typem baterie komunikovalo. Máme o baterii celkem strach, její napětí podle PV Masteru dosahuje až 247 - 248V, což při předpokládaném počtu 60 Li-ion článků dost kruté. Dokázal by mi s tímto někdo prosím poradit? Děkuji
A kde berete tu jistotu, že mezi měničem a baterií neputuje informace o stavu baterie? Máte snad zachycenou komunikaci…
Kontaktují majitele FVE,zda by se nepřipojil a zkontroloval. Jinak přikládám snímek nabité baterie.
Chci se vás zeptat zda jste vyřešil problém s dobíjením beterie. Mě se to doposud nepovedlo. Děkuji.
Dobrý den, 722/54330
před 29 dny
Dobrý den, mohl byste prosím zjistit ze sems portálu, jakou máte verzi FW/BMS? Viz fotografie v příloze? Mnohokrát…
před 29 dny
Nebyl to S-Power, ale to je jedno. Podle mě to v této kombinaci nemůže správně fungovat. Hlásilo mi to vždy po nabití…
před 7 týdny
116 odpovědí
Zobrazit všechny reakcePro všechny co řeší přebíjení baterie u kombinace Goodwe GWxK-ET s baterií Risen SYL HomeESS HV3700:
Mě dodavatel namontovai 4 články baterií = 14,8kWh a BMS kde na štítku bylo uvedeno 11,1kWh. V PV masteru naskakovala hláška vysoké napětí na baterii po každem dobití na 100%. Po reklamaci, kdy firma odmítala vyměnit BMS za 14,8kWh jsem nezaplatil poslední fakturu.
Teprve po tom mi začali tvrdit, že to je v pořádku a dodali dokument, že tato kombinace je v pořádku. Nicméně jsem argumentoval chybami a nakonec nejmenovaný dovozce těchto baterií změkl a přes montážní firmu mi dodali univerzální BMS která je schopná "uřídit" baterie 11.1 až 22,2kWh. Od té doby ani jedna hláška o přepětí na baterii.
Zkontrolujte si údaje o energii na BMS modulu a porovnejte s vaší kombinací baterií.
Poku nesouhlasí energie je možné, že to je i váš problém.
V příloze je fotka štítku BMS.
RR Robert Rotfi @robert.rotfiMám presne tu istú kombináciu (4 moduly po 3.7kWh a BMS pre 11kWh verziu) a chybu, ktorú vidím pri plnom nabití je: “ Battery Overcharged” a “ BMS: Charge disabled”. Mali ste aj nejakú ďalšiu chybu? A nešlo náhodou o S-Power?
Začala se mi nově objevovat porucha na Sems porálu Upozornění (BMS) High temperature -- Tato hláška vyskočí po každým přebitím baterie a zanikne odpoledne někdy až večer. Do té doby BMS neumožňuje opětovné nabíjení. Teplota v místnosti se pohybuje do 25°C.
Obávám se že se začíná projevovat to neustálé přebíjení článků od nekompatibilního střídače. Dodavatel na upozornění problému nereaguje.
PK Pavel Karpíšek @karpiDobrý den, už delší dobu sleduji tuto diskuzi. Přídám vlastní postřeh, protože mám stejnou instalaci od stejné firmy, jen baterii 22,2kWh. Ukončení nabíjení je se stejnou hláškou. Nicméně pokud sleduji data, které si stáhnu z portálu Sems, kde jsou po 1 minutě vidím, že nabíjení do 492V jede na 30A potom až do 497V 6A a následně až do 498V (to je nastaveno i v self-define v PV masteru) plynule klesá nabíjecí proud až k 0A kde dojde k zastavení hláškou přebití. Nicméně vycházím z informace, že baterie má články s napětím 3,2-4,2 V. To znamená plné nabítí v mém případě 504V. Nedochází tedy k nabití až po víko. Problém vidím v tom, že baterie nemá jinou možnost oznámit střídači, že už nechce nabíjet, než touto hláškou. Hláška zmízí v momentě kdy baterie povolí opět střídači nabíjet a to je při 485V. Určitě by komunikace byla lepší, kdyby Goodwe přidal tuto baterii do plně podporovaných. Přiložil jsem data ze Sems o průběhu nabíjení.
Dovolím si zde zveřejnit pár "maličkostí", které jsou nutné pro pochopení podstaty potíží:
1) BMS v bateriích
- nikam ( měniči ) neposílá žádné informace ohledně SOC baterií jak mylně uvádí "Tomáš Tom".
- neposílá žádné informace o teplotě ( kdy teplota bateriových článků je stěžejní parametr pro balancování )
- BMS baterií ( Riesen, Pylontech, BMZ, BYD ) bohužel s žádnou teplotou článků nepracuje
2) Připojený měnič GW, Deye, Infini atp.
- měří pouze napětí baterií
- na základě této nicneříkající až nesmyslné hodnoty ( týká se LFP či Li-ION baterií ) pak provádí jakési činnost
- BOHUŽEL V SESTAVĚ MĚNIČ+BATERIE ŽÁDNÝ NADŘAZENÝ PLC nebo PC NEKORIGUJE V ODBĚRECH NEBO DOBÍJENÍ PODLE DAT Z BATERIÍ ( v důsledku tedy měnič každodenně baterie devastuje )
3) Využitelná kapacita sestavy měnič+baterie je do 50% ( stačí si vzít DC elektroměr a měřit - koneckonců v případě připojení baterií k GW se taky nastavuje 40% podle doporučení GW)
4) baterie RIESEN nejsou LFP, ale hořlavé LNMC ... stačí si nastudovat produktový list ( pochopitelně nejlépe z internetu nikoliv od českého dodavatele )
5) životnost baterií v sestavě MĚNIČ+BATERIE je cca 4 roky. Nevěříte ? pak si stačí nastudovat záruční podmínky
6) baterie, která je v provozu například 2 roky se musí balancovat jinak než nová baterie - v tomto případě jsou standardem automatické aktualizace ze strany výrobce ( vím jen o jednom výrobci baterií který automatické aktualizace realizuje )
7) sestava BATERIE ( jeden výrobce ) + měnič ( jiný výrobce ) JE TOTÉŽ JAKO AUTOMOBIL SLOŽENÝ Z NĚKOLIKA RŮZNÝCH AUTOMOBILŮ NĚKÝM KDO O AUTECH VÍ, ŽE MAJÍ JEZDIT ... a to, že to takhle dělá většina dodavatelů HFVE jen svědčí o tom, že nestudují, nezajímají se a žijí jen z podstaty vlastně ani pořádně neví co instalují
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat, jestli jste nějak pokročili . Mám ten samý problém : Goodwe a Risen.
Děkuji Kuběnka
MK Martin Kuběnka @martin.kubenkaBohužel jsem nepokročil. Po dvou zamítnutých reklamací s odkazem na falešný certifikát plné kompatibility vytvořený pro prodej baterii v ČR jsem už to přestal řešit. ( po půl roce dohadování na to nemám nervy)
Bohužel nás napálili a pokud se nechcete soudit, tak není šance nápravy, ale I tak by nebylo vyhráno, protože jí dodávají firmy s s.r.o. a ty lehce mohou zaniknou.
Co se týče baterie, že by se někomu povedlo jí spárovat se střídačem je mizivá. Musel by jí sám Goodwe dát mezi podporované, ale v to moc nedoufám. Píšeme o tom v diskuzi v " Problémy se střídačem Goodwe GW8K-ET a baterií Risen SYL"
Musíme doufat že vydrží "neustálím přebíjením" bez havárie alespoň pár let .
Zdravím, mám stejný problém. U mě navíc dochází k tomu, že jakmile je v domě vyšší spotřeba a současně se nabije baterka na 100 % a v PV Masteru se zobrazí chybová hláška ohledně přepětí, začne střídač omezovat výrobu z FVE. Jakmile se spotřeba v domě výrazně sníží, střídač přestane omezovat výrobu a ta se vrátí do normálu. Vše patrné z přiložených grafů. Nemáte s tímto někdo zkušenosti?
MR Martin Renner @martin.renner830Taky se mi nezdá jak můj střídač GoodWe 8KET pracuje. Vyrábí a dává do síťe třeba 7Kw a jak ho zatížím třeba na fázi 2Kw, tak padne výroba cca na 4kw a do sítě pouští max. 2Kw. Pokud zátěž vypnu tak se výroba zase vrátí na 7Kw. Nevím jestli je to normální. Zatím jsem teprve v monitorování a s spojitosti s poruchou přepětí 1nabíjeni nemám potvrzenou.
Pořád se trápím s baterii Risen SYL HomeESS HV3700. Baterie začala mít novinku v chybách. Po plném nabití s hláškou "Přepětí 1 nabíjení " se pokaždé začíná sama pomalu vybíjet cca. 190W a na hodnotě 95% se zastaví a začne zase nabíjet a poté znovu vybíjet. Takto cikluje skoro pokaždé. Někdy jen jednou. Samozdřejmě střídač píše nové upozornění v diagnostice : "Rozdílová hodnota stavu nabítí je nad rozsahem. Zkontrolujte nastavení kapacity baterie a nabíjecího napětí" Dále střídač nepovoluje vybíjení v EKO režimu.
Z této závady má docela obavy. Dodavatel s tím nic nedělá a ignoruje moje oznámení, tak nevím jak mám dál postupovat.
Po testování, kontaktu se servisem GoodWe a kontaktu s jinými elektrárnami jsem došel k závěru že baterie Risen SYL HomeESS HV3700 nejsou momentálně podporované střídací Goodwe ET , a kdo si je pořídí, tak musí počítat s nestandardním nabíjením 30A do100% poté 6A až do vypnutí BMS pokaždé s výstrahou v PV Master přepětí 1 nabíjení. ( V SEMS se porucha neukáže protože je to jen výstraha a né závada)
Nastává otázka jestli se firma GoodWe rozhodne v budoucnu danou bat. podporovat nebo ne? Bude mít tento styl nabíjení dlouhodobě nějaký vliv na životnost bat.?
Já osobně bych všem doporučil pokud se rozhodují pro koupi střídače GoodWe a této bát . Tak si to pořádně ověřte a nevěřte prodejcům ( ten tvrdí že je plně kompatibilní ukazují pofidérní certifikáty) .
Pro nás co jsme naletěli na slibi. Doporučuji čekat jestli Goodwe vydají firmware podporující bát. HV3700.
Po dotazu na technickou podporu GoodWe Europe mi poslali:
" Obáváme se, že vám to s tímto problémem nepomůže. Podle našeho seznamu schválených možností baterie není HomeESS HV3700 podporován. V takovém případě musí střídač vypočítat úroveň SoC sám, ale není v tom dobrý, protože toho o baterii mnoho neví.
Je nám líto, ale v této záležitosti vám nemůžeme pomoci. Možná budete chtít kontaktovat výrobce baterie."
S toho jsem vysledoval že střídač bat. nezná a nabíjí ji maximálním napětím 249V a BMS dobíjení musí zastavit s hláškou přepětí 1 nabíjení. Nepřišel jsem na to jak nastavit ve střídači aby bat. nabíjel na nižší napětí.
Prodejci klamavě uvádějí že Akumulátory HomeESS HV3700 "Jsou plně kompatibilní se střídači z řady GoodWe-ET." ( pokud tvrdí že jsou, tak proč není HV3700 v seznamu podporovaných bat.)
PK Pavel Karpíšek @karpiKtery prodejce to uvadel. na strankach GW o tom neni vidu ani slechu.
https://en.goodwe.com/Ftp/EN/Downloads/U…
Takze mate baterii nakonfigurovanou v PVMateru jako Custom? Tam by se teoreticky melo nechat neco zajimaveho nastavit.
Chci se vás zeptat zda jste vyřešil problém s dobíjením beterie. Mě se to doposud nepovedlo.
Děkuji.
Mám podobný problém baterie se postupně nabíjí a po 80% nabití skočí na 87% a poté hned na 100%.Tam se nabíjecí proud sníží a cca po půl hodině se přestane dobíjet a vyskočí výstraha s BMS Alarm Přepětí 1 nabíjení. Napětí na bat.v momentě poruchy bylo cca 247,7V.
Bylo mi řečeno že batérie není skalibrovaná a mám jí plně nabít restarovat a vybít na 10% a restartovat . Bohužel problém se nezměnil. Domnívám se že vázne komunikace BMS se střídačem. Děkuji za případné nápady jak to vyřeši.
PK Pavel Karpíšek @karpiOdpovím trošku jinak poněvadž v jiné - mé branži používáme technologii Li-baterií min. 20 let:
a) 247,7V : 60 = 4,13V .. takže o.k.
ale b) .. není důležitý průměr napětí všech článků, ale zda se některá sada-článek nepřebíjí nad 4,2V .. takže je nutno měřit jednotlivé sady ve kterých jsou články zapojený JEN paralelně
c) patrně je chybka někde v komunikaci .. je nelogické aby % nabíjení takto skákala ...
d) a poslední info .. články se nabíjejí na koncové napětí = max. 4,2V/článek proudem který po dosažení tohoto napětí klesá až na cca 0A kdy je nabíjení ukončeno
Risen/Syl HV3700 je baterie s NCM katodou s nominálně 3.7V a měla by se pohybovat mezi 3-4.2V na článek. Máte to přes SPower? Obrátil bych se na ně, ať to dají do kupy.
PJ Pavel Janeček @pavel.janecek376Zdravím, jj je to od Spower. Jde vidět, že se zvoleným setupem z toho nedokazali vybruslit lépe, než že se dobíjení vypíná varovanim z BMS. Diskutoval jsem to s jejich technikem, tvrdí, že lépe to nejde a že mají u Goodwe žádost na zařazení Risen baterie jako standard do nabídky, a to by to prý vyřešilo. Nechali jsme to tedy zatim být, časem kouknu po novém fw střídače, třeba se Goodwe Risen baterie sželí..
Já tedy v PV Masteru mám ve standardním nastavení u baterií úplně dole Self-define kde se dají parametry nastavit ručně.
Podle datového listu má tento akumulátor provozní napětí 198-249 V a je kompatibilní s Goodwe. Takže by to mělo být v pohodě. Možná někde blbě nastavený alarm, nebo nějaká špička než to vypne nabíjení. Reklamuje to u dodavatele.
Napětí a % určuje BMS, ty nikde nenastavíte.
TT Tomáš tom @tomas.tom521Moc díky! A opravdu se nedá nějak něčím dostat do nastavení BMS a překontrolovat jestli hodnota tohoto alarmu není nastavena níž než je maximum baterie? Mělo by to komunikovat myslím po RS485.
Max. napětí na článek je 4,2V.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.