Strojové větrání bez mezer pod dveřmiDobrý den,
chtěl bych poprosit o názory, zda lze nějak realizovat strojové větrání, pokud nechci (u části místností) mezery pod dveřmi (nebo mřížky ve dveřích). Čili chci u těch dveří prahy, pro zvukové oddělení. Přikládám půdorys. Takže jde o to, jak dostat vzduch z ložnice a pracovny, a naopak do koupelen a tech.místnost, bez mezer či mřížek ve dveřích.
Našel jsem např. v diskuzi https://forum.tzb-info.cz/139891-posouze… info od p. Romana Nováka, jak dostává vzduch z ložnice. Ale není mně jasné, jestli to lze podobně provést i se vstupem do místností, kde jsou odtahy. Zdá se mi laicky, že když to tam stahuje vzduch z celého baráku, tak už je to problém, např. s tlak.ztrátami nebo paradoxně se vznikem nějakého zvukového projevu.
Původně jsem uvažoval o zřízení samostatných okruhů (přívod i odtah) pro některé místnosti, ale i jako laika mě napadlo, že by to při otevřených dveřích mohlo obracet toky, atd., nehledě na horší efektivitu.
Půjde o přízemní bungalov 188 m2 užit.plochy. Strop SDK, nad tím 20 cm instalační mezera, nad tím OSB zespodu k vazníkům. Půda nevyužívána, zateplení foukanou vatou. Vodní PT s TČ. Spočtená tep.ztráta 4 kW.
Aktuálně se zdí obvodové stěny. Staví se to "na klíč", čili nebudu VZT dělat svépomocí, jde mi jen o návrh řešení výše popsaných "detailů". Realizační firma zatím navrhla klasické řešení s mezerami pod dveřmi.
Pokud bude někdo reagovat, tak prosím nediskutovat tvar domu, uspořádání místností atd. Nikdo "není v botách toho druhého". Díky.