Zplynovací kotel s AKU, nebo jiná varianta?

Rubriky:

Reklama
JS Jakub Súkeník @jakub.sukenik před 2 roky22.07.2022 12:47:28
Zplynovací kotel s AKU, nebo jiná varianta?

Dobrý den, měl bych trošku obšírnější téma vzhledem k nastalé situaci s plynem/elektřinou/atd. Bohužel musím psát jako host, nějak se mi nedaří zaregistrovat (nepřijde mi email).

Minulý rok jsme koupili dům, jedná se o starší dům s obytnou plochou cca 120-130m2 + vedlejší místnost „dílna“ s rozlohou cca 60m2 (v této místnosti není topení), dům je nezateplený, stěny jsou z cihel/kamenné a tloušťka stěn je cca 70cm. V domě byl plynový kotel (zn. Baxi Nuvola 3 Comfort) a zároveň byl v „dílně“ zplynovací kotel ATMOS DC25S s rozbitým Laddomatem + se zde nachází i samostatný elektrický bojler, který dokáže daný kotel nahřívat.

Moje vize a taková idea je, se od plynu co nejvíce odstřihnout, nejlépe úplně a ideálně i od elektřiny, resp. od její distribuce.

Dům jsme rekonstruovali a topenáři nám zprovoznili i ATMOS kotel, kde nám řekli o možnosti dokoupení AKU nádrží (údajně 2 nádrže po 1000l), které by dle jejich slov měly udržet teplo a z těch nádrží by se mělo teplo druhý den brát, jinými slovy, topit jednou denně, vytopit dům + naplnit teplem AKU nádrže. Bohužel v tu chvíli nebyly finance a tak jsme do AKU nešli. Nicméně kotel jsme prý mohli využívat a škrtit ho a posílat teplo přímo do radiátorů. Nicméně mě velmi překvapilo, že do kotle musím co 3-4 hodiny přikládat a tudíž jsem byl překvapen i spotřebou dřeva, za den jsem například přiložil 4-5x, což bylo na spotřebě dřeva znát. Přes noc se pak topilo plynem na cca 17st v průměru.

Reálně by mě zajímalo zda opravdu bude stačit topit jednou denně, protože o zbytek se postarají AKU nádrže a zda bude stačit pro nahřátí AKU třeba jen 2x přiložit a toto opakovat znovu až druhý den, popřípadě topit třeba večer a pak až ráno a zbytek jet na AKU. K tomu by mě zajímalo jaké dřevo se do tohoto kotle vyplatí dávat, zda měkké, nebo tvrdé, mě přijde, že to je ve výsledku jedno, osobně jsem testoval oboje a přišlo mi, že žádné nevydrží znatelně déle (hodiny). Čili nižší cena je výhodnější?

Určitě zde budou hrát i tepelné ztráty, nicméně ty bohužel neznám, nevím, zda jdou vyčíst z PENB, ten k dispozici mám 2 roky starý (od té doby se nic nezměnilo) Místo pobytu je vesnice u Pardubic.

Nicméně nevím, zda je opravdu nejlepší investice koupit pouze AKU nádrže, pokud by spotřeba dřeva opravdu klesla například o polovinu, tak mi to přijde zajímavé a pokud by to nahradilo i topení plynem, tak za mě značka ideál. V zimě by se topilo dřevem a nahřívala by se kotlem voda v bojleru a přes léto by se zatím ohřívala pouze plynem voda, pak předpokládám, že by šlo toto vyřešit tím, že by se na střechu daly nějaké panely a voda by se ohřívala pomocí solárů, popřípadě pak řešit celou FVE.

To je nějaká moje domněnka, jak by to celé mohlo fungovat, mohl bych Vás tady poprosit o vaše názory, zda se nevyplatí ve výsledku skočit do něčeho jiného? Například tepelné čerpadlo, jiná forma vytápění?

Moc děkuji za názory a omlouvám se, jsem v tomto laik a těžím z informací vyčtených na internetu/fórech. Ale potřeboval bych vědět, do čeho se vyplatí investovat a co by byly vyhozené peníze. Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.