TZB-info - Komentář: Hlavní příčinou…
Ceny energií již dosahují závratných výšek a do budoucna lze čekat, že ještě porostou. V tomto článku komentujeme příčiny tohoto stavu a ukazujeme cestu, jak by bylo možné energetickou krizi vyřešit…
Dobrý den.
Zabýval se tady někdo kolik stojí 1 kWh z baterky? Uvažoval jsem o pořízení FVE a mj. jsem to maloučko propočítával a absolutně mi nevychází efektivita FVE s bateriemi.
Tak například:
Cena baterií 11kWh po dotaci cca.133 tis Kč
Cyklus vybití/nabití 10-90% tj . efektivně 80% tj. 8,8kWh /cyklus
Životnost baterie15let - hodně optimistické, ale budiž:)
*** cyklus nabití/vybití za rok 200x ; za 15 let 3000 cyklů a 26,4MWh uchované a spotřebované energie z baterek. Takže cena 1kWh z baterek stojí 5 Kč.
*** cyklus nabití/vybití za rok 300x (taky optimistické); za 15 let 4500 cyklů a 39,6MWh uchované a spotřebované energie z baterek. Takže cena 1kWh z baterek stojí 3,4 Kč.
Z této kalkulace mi investice do baterek v rámci FVE nedává smysl.
Pokud má někdo jinou a lepší kalkulaci - sem s tím- rád se přiučím:)
Kámoš si teď instaloval TČ a má nový tarif 4,8Kč/kWh(20 hod) 5,8 (4 hod)
Virtuální baterie vypadají jako dobrá myšlenka , ale nevíme co v budoucnu vymyslí distributor.
Dovolím si ještě jednu úvahu - počítat návratnost FVE při současných spotových cenách je hodně zavádějící , protože ceny energií časem zase vyklesají.
FVE určitě nezavrhuji - zatím mi dává smysl FVE do bojléru tj. 4x 500Wp + měnič s modif. sinusovkou pro boiler - investice do 40 tis. Kč a skutečná návratnost do 5 let.
Má někdo jinou myšlenku?
ještě k tomu ohřevu bojleru - mám malou spotřebu 3,71 MWh (8/21-8/22) a od září do dubna mi vodu nahřívá automat na…
před 2 roky
Pokud jste na spotu tak k těm 20 Kč to mohlo vystoupat, ale na té špičce 1000Eur to bylo chvilku-teď je cena zase…
před 2 roky
Tak to budu muset zůstat u těch 20 Kč/kWh, protože ČEZ i E.ON přestaly přijímat přeběhlíky, nedokážou jim nabídnout…
před 2 roky
12 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení