Jaký zvolit systém, když panely jsou "daleko" od rozvaděče?Uvítám radu, jaký zvolit systém - mám stodolu cca 30m od hlavního rozvaděče, na její střechu se mi vejde panelů co jen srdíčko žádá a peněženka unese... Nicméně je těch cca 30 m od rozvaděče. V tuto chvíli je k rozvaděči připojena kabelem CYKY 5x4, s vlastním podružným rozvaděčem ve stodole. Stodola není vytápěná, nicméně její součástí je zděná dílna (tedy teploty "ne-jak-ve-stodole", ale mrznout tam občas může).
Je mi jasné, že se kopání asi nevyhnu, nicméně samozřejmě by to byl příjemný bonus...
Zatimní představa je 10kWp panely a 15kWh baterie, s výhledem rozšířit panely, až by byla příležitost a peníze - třeba i na 20kWp. Sice elektřinou netopíme, ale objekt je velký a ročně sežere přes 10MW.
Co jsem zatím pochytil, nabízí se varianty:
- hybridní měnič ve stodole, tamtéž baterky, v hlavní skříni stačí měřák na výstupu z objektu (watmetr se tomu říká?) a propojit tento měřák sdělovacím vodičem s měničem
- kabely od panelů vést výkopem až k hlavnímu rozvaděči, tamtéž hybridní měnič a baterky (naštěstí mám pod hlavním rozvaděčem takový zapomenutý sklep, přímo pod obytnými místnostmi - tedy tam nemrzne...)
- ve stodole "jednoduchý 3F měnič", který bude krmit existující vedení a u rozvaděče další měniče Victron a baterky
Co z toho byste zvolili, případně máte nějaký lepší nápad? Děkuju...