Dobrý den,
rád bych požádal o pomoc s kontrolou správnosti zapojení a nastavení topné soustavy ve starší chalupě.
Nejsem technik ani topenář, pouze uživatel. Soustavu jsem nezapojoval, potřebuji ji ale zkontrolovat, protože dle mého názoru nefunguje jak má. Jedná se o instalaci z doby cca 2 roky zpátky.
Jako primární zdroj se používá Romotop HEAT W 2g 70.50.01 - krbová vložka s teplovodním výměníkem 14,5 kW (do vody 10,3 kW).
Záložní varianta je Elektrokotel BOSCH Tronic Heat 3500 12kW.
Za kotlem i vložkou je oběhové čerpadlo (Grundfos), za ním potom trojcestný ventil ESBE VTC 511/55°C, následují rozvody trubek topení po domě. Čerpadlo je spouštěno termostatem.
V systému je zatím zapojeno celkem 5 deskových radiátorů (3 ve spodním patře a 2 v horním patře) a dvě smyčky podlahového topení.
Celý problém je v tom, že některé radiátory téměř netopí (jeden největší ve spodní větvi je skoro studený, jeden naopak hřeje). Vše je odvzdušněno, hlavice nastaveny a termostatické ventily nechány v původním nastavení od výrobce. Připojovací šroubení otevřeno.
Netuším, kde by mohl být problém a proč některé radiátory topí a některé ne. Našel by se někdo poblíž, kdo by mi dokázal toto zkontrolovat a nastavit? Jedná se o okolí České Třebové.
Nejvyšší průtok je u značky N. To ale není všechno. Pokud máte radiátory napojené nějakým šroubením i tam může být…
To bych musel vidět nebo dejte foto. Doma nemám na radiátorech ani jedno šroubení. Viz obrázek.
Jaká je pravděpodobnost, že je problém v tom šroubení a jaká je pravděpodobnost, že je to jen chyba průtoků? Platí co…
Homolo,to jsem již dělal v pětasedmdesátém. Co rybník?
před 7 dny
Kdyby jste měl vyuční list instalatéra, tak by jste se učil, že propálená díra se neborusí ale tvaruje za tepla…
před 7 dny
Dobrý instalatér přesně vypálil a obrousil ten smrkel dle Vašich výpočtů.Jak bych četl Havlíčka. Snad obrousil i…
před 8 dny
48 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení