Kotel vhodný pro externí řízení

Rubriky:

Reklama
JT Jan Tichý @jan.tichy436 před 6 měsíci22.10.2023 11:06:48
Kotel vhodný pro externí řízení

Dobrý den.

Řeším náhradu za starý turbo kotel Protherm s výkonem 9-24 KW používaný na topení a průtokový ohřev vody. Je to v bytě kde je nevyšší průměrná tepelná denní ztráta přes zimu přibližně 3 KW. Na nový kotel mám asi neobvyklé požadavky. Chtěl bych co nejvíce omezit jeho hlučnost, aby nás nerušil při spaní, je bohužel hned vedle dveří do ložnice.

Co jsem pátral, tak nic jako tichý kotel s požadovaným výkonem neexistuje. Rušivé jsou hlavně starty a pak změny výkonu a otáček čerpadla při dosažení cílové teploty nebo rozdílu teplot mezi vstupem a výstupem. Stávající kotel je nastavený napevno na minimální výkon a spínám ho přes relé. Nové kondenzační kotle už mají výrazně nižší minimální výkon a bude tedy potřeba ho v některých zimních dnech zvyšovat.

Pokud něco takového existuje nebo se alespoň nějak přibližuje, tak hledám doporučení na kotle, kde bych mohl přímo:
- startovat a zastavovat topení
- řídit startovací výkon (podle povětrnostních podmínek)
- nastavit konstantní výkon v rámci jednoho cyklu
- nastavit konstantní otáčky čerpadla (podle nastaveného výkonu a otočení ventilů na radiátorech)
- sledovat teplotu vstupu a výstupu

V podstatě hledám co nejhloupější kotel, který by jen hlídal bezpečnost provozu a nesnažil se regulovat teplotu a dosahovat dobrých podmínek pro životnost výměníku. Komunikaci přes ebus nebo jiné si pořeším. S návrhem kontrolních systémů mám dostatek zkušeností. Mám problém ale najít podrobnou dokumentaci a vůbec zjistit jestli něco takového běžně dostupné modely vůbec umí, narozdíl třeba od těch určených pro průmyslové použití. Servisák a prodejci netuší. Nevěděl by někdo tady?

Jako další možnost zvažuji pořídit kotel s velmi malým maximálním výkonem, aby mohl běžet trvale i při mírném počasí, a na teplou vodu použít zásobník, takový návrat do minulosti.

Děkuji za případné rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.