Regulátor tahu UPMANN Z4 a nastavení tahu komína

Rubriky:

Reklama
PH Petr Hanzal @petr.hanzal před 3 měsíci27.01.2024 13:40:09
Regulátor tahu UPMANN Z4 a nastavení tahu komína

Zdravím vespolek,
potřeboval bych poradit jak nastavit regulátorem tahu Upmann Z4 tah komína. A pokud někdo ví, tak jak správně nastavit samotný regulátor.

Výchozí údaje:
Kotel Atmos DC18SPL – teplota spalin při jm. výkonu 208°C, hmot. průtok spalin při jm. výkonu 0,010 kg/s, předepsaný tah komína 20 Pa, palivo smrk, délka kouřovodu cca 50 cm z toho 1x koleno 90°, dokoupené brzdiče spalin do kulového prostoru (S0430) a do zadního kouřového kanálu (S0421).
Komín Schiedel Ø200 mm výška cca 10 m.
Regulátor tahu Upmann Z4

Jelikož jsem do kotle dokoupil brzdiče tahu nebude asi úplně platit požadavek na tah komína 20 Pa.

Regulátor tahu a brzdiče spalin jsem koupil protože teplota spalin kotle byla oproti teplotě uvedené v návodu podstatně vyšší, někdy skoro až 290°C.
Regulátor Upmann Z4 (rozsah nastavení 10 – 50 Pa) jsem zvolil protože oproti regulátorům Darco mají větší regulační klapku a myslel jsem, že to bude lepší. Až když mi přišel domů, jsem zjistil, že jsem asi udělal chybu. K regulátoru nebyl přibalen návod jak nastavit požadovaný tah komína a ty návody které byly k nalezení na webu prodejce neodpovídaly tomu jaké provedení regulátoru prodává. Oslovil jsem tedy e-mailem výrobce v Německu a ten mi správný návod zaslal. Z něj jsem ale zjistil, že byla z výroby zřejmě špatně seřízená vzájemná vzdálenost závaží – přední (větší) závaží mělo jít nastavit do vzdálenosti (L1) od klapky 26 mm pro tah 50 Pa. Šlo nastavit na max. 21 mm.
Toto zjištění jsem napsal zástupci firmy Upmann a on mi poslal odpověď jejich techniků, že mám při zcela zašroubovaném zadním (menším) závaží nastavit přední závaží do vzdálenosti 60,5 mm. Ale to je úplný nesmysl. Při zcela zašroubovaném zadním závaží je délka závitové tyče vyčnívající skrz klapku 35 mm a celková délka závitové tyče je dle návodu 45 mm. Odepsal jsem tedy do Německa, že jejich technici regulátor Z4 asi moc neznají a že bych je chtěl vidět jak dokážou nastavit přední závaží na vzdálenost 60,5 mm a popsal jsem jak jsem postupoval při ustavení vzájemné vzdálenosti závaží s otázkou jestli je to tak správně. Odpověď už jsem (zatím) nedostal.
Při nastavení vzájemné vzdálenosti závaží jsem postupoval tak, že jsem při zcela zašroubovaném zadním závaží nastavil přední závaží na vzdálenost L1 = 26 mm pro v návodu uvedený max. tah 50 Pa a zajistil kontramatkou. Pak jsem soustavu závaží nastavil na vzdálenost L1 = 14 mm pro tah 20 Pa.

Protože jsem si nebyl jistý zda je to tak správně, koupil jsem tlakoměr Testo 510i, že s ním tah komína zkontroluji a případně doseřídím nastavení regulátoru tahu.

Jak jsem měřil:
Otvor na hadičku tlakoměru jsem do kouřovodu vyvrtal cca 40 cm od kotle.
Kotel plně naložený dřevem a plně rozhořený.
Odtahový ventilátor v chodu, teplota spalin 220 – 235°C.
Bylo větrno a venkovní teplota 5 – 6°C.

Při měření jsem zjistil, že tah komína s regulátorem nastaveným jak jsem popsal výše přesahoval 30 Pa. Nastavil jsem tedy regulátor aby průměrný tah komína byl 22 Pa. Ty dva Pascaly navíc oproti požadavku v návodu jsem přidal kvůli dokoupeným brzdičům spalin. Ale je to jenom od oka, nic jsem nepočítal a ani nevím jestli je to přidání nutné. Vzhledem k tomu, že i když brzdiče a snížení tahu komína opravdu pomohly ke snížení teploty spalin, ale teplota spalin je pořád vyšší, než v návodu uvedených 208°C (nyní cca do 235°C), by asi i tah 20 Pa stačil.
Co je mi divné, je to, že teď po přestavení regulátoru tahu je při chladnutí spalin při dohořívání v kotli a tím i snižování tahu regulační klapka trochu otevřená. Zažíná se otevírat při tahu cca 10 Pa. Je to tak v pořádku? Domníval jsem se, že než je dosaženo požadovaného tahu, že by měl být regulátor zavřený.
Postupoval jsem při měření tahu a jeho nastavení regulátorem vůbec správně?

Upraveno autorem před 3 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.