Průhyb I nosníků hurdiskového stropu.Dobrý den,
Mám dotaz ohledně statiky hurdiskového stropu rodinného domu.
Rekonstruujeme RD, který má stropy provedené z Hurdisek během rekonstrukce jsme museli v 2.NP kvůli tesaříkovy zlikvidovat původní stěny a opláštění, které bylo provedené z fošen a palubek.
Vznikl tím obrovský prostor zhruba 9X10m, tento prosto plánujeme předělat k obrazu svému, pomocí příček ze SDK a Ytongu 125mm.
Ovšem zatížíme tím právě zmiňovaný hurdiskový strop.
Strop je ve skladbě (odspodu): I profil 160mm, na něm nasazeny patky - vše řádně promaltováno - mezi tím původní úkosované hurdisky, nad hurdiskou roznášecí vrstva nejspíše škváry do výšky vrchní hrany I profilu ( jedná se o poměrně lehkou tmavou a ne příliš tvrdou vrstvu ) , dále roznášecí betonová deska síly 9-10cm bez armatury.
Dle statika je to běžná skladba jaká se kdysi dělala. (Dům byl kolaudován v roce 1982.)
Nechal jsem prověřit únosnost stropu vzhledem k celkovému zvýšení zatížení.
Únosnost ve 3/4 stropu je dle výpočtu dostatečná, avšak 1/4 stropu vykazuje veliké prohnutí zatížením podle statika až o 2cm a to kvůli tomu, že v místě pod touto 1/4 stropu není žádná podpěra a rozměr místnosti je 6X4,5m.
Nosníky jsou ve stropě rozloženy na kratší stranu - vyložení 4,5m. Dále je tímto stropem vedena "výměna" - schodiště, takže dochází k oslabení nosníku v místě výměny. Prostě a jednoduše je profil přerušen a na kolmo je navařen další profil I. tím dochází k dodatečnému zatížení profilů, do kterých je výměna přivařena.
Statik navrhuje eliminaci průhybu za pomoci provedení spřažených nosníků a to tak, že by se na stávající Íčka navařil U profil.
To však znamená, že se musí rozřezat nosná betonová deska a musí dojít k odhalení vrchní části I profilu.
Já se chci zeptat, je možné rozřezat betonovou roznášecí desku, která je nad Íčky, dále vložit a přivařit nosníky U a opět zabetonovat?
Je riziko destrukce stropu? Jakým způsobem navrhujete postupovat?
Díky Radek