Průhyb I nosníků hurdiskového stropu.

Rubriky:

Reklama
RR Radek Rybáček @radek.rybacek před 3 měsíci08.02.2024 13:07:29
Průhyb I nosníků hurdiskového stropu.

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně statiky hurdiskového stropu rodinného domu.

Rekonstruujeme RD, který má stropy provedené z Hurdisek během rekonstrukce jsme museli v 2.NP kvůli tesaříkovy zlikvidovat původní stěny a opláštění, které bylo provedené z fošen a palubek.
Vznikl tím obrovský prostor zhruba 9X10m, tento prosto plánujeme předělat k obrazu svému, pomocí příček ze SDK a Ytongu 125mm.
Ovšem zatížíme tím právě zmiňovaný hurdiskový strop.
Strop je ve skladbě (odspodu): I profil 160mm, na něm nasazeny patky - vše řádně promaltováno - mezi tím původní úkosované hurdisky, nad hurdiskou roznášecí vrstva nejspíše škváry do výšky vrchní hrany I profilu ( jedná se o poměrně lehkou tmavou a ne příliš tvrdou vrstvu ) , dále roznášecí betonová deska síly 9-10cm bez armatury.

Dle statika je to běžná skladba jaká se kdysi dělala. (Dům byl kolaudován v roce 1982.)

Nechal jsem prověřit únosnost stropu vzhledem k celkovému zvýšení zatížení.
Únosnost ve 3/4 stropu je dle výpočtu dostatečná, avšak 1/4 stropu vykazuje veliké prohnutí zatížením podle statika až o 2cm a to kvůli tomu, že v místě pod touto 1/4 stropu není žádná podpěra a rozměr místnosti je 6X4,5m.
Nosníky jsou ve stropě rozloženy na kratší stranu - vyložení 4,5m. Dále je tímto stropem vedena "výměna" - schodiště, takže dochází k oslabení nosníku v místě výměny. Prostě a jednoduše je profil přerušen a na kolmo je navařen další profil I. tím dochází k dodatečnému zatížení profilů, do kterých je výměna přivařena.

Statik navrhuje eliminaci průhybu za pomoci provedení spřažených nosníků a to tak, že by se na stávající Íčka navařil U profil.
To však znamená, že se musí rozřezat nosná betonová deska a musí dojít k odhalení vrchní části I profilu.

Já se chci zeptat, je možné rozřezat betonovou roznášecí desku, která je nad Íčky, dále vložit a přivařit nosníky U  a opět zabetonovat?

Je riziko destrukce stropu? Jakým způsobem navrhujete postupovat?

Díky Radek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.