Vyhledávání
Naše další weby
Dobrý den,
rád bych si zde nechal od někoho poradit s řízením vytápění na chalupě (starý kamenný dům). Rekonstrukce, která brzy začne, je plánována následovně:
- podlahové teplovodní topení v celém přízemí
- větší radiátor v místnosti v podkroví (pojede asi na stejnou tedy nižší teplotu jako podlahové topení)
- kotel Protherm Ray 14KE, řízení venkovním čidlem a ekvitermní křivkou
- jednotlivé zóny podlahového topení ovládané termoelektrickými pohony
- (nejen) topení řízené přes Home Assitant
Nechci nic komplikovaného, jen bych rád vše byl schopen spínat i na dálku, protože je to chalupa kde víc nejsme než jsme. Postupně jsem došel k tomu, že mi stačí 3 módy provozu:
1. topím - řízení ekvitermní křivkou, maximálně ručně vypínám některou ze zón, v které nepotřebuji několik dní topit
2. temperování domu - když není nikdo přítomen, není třeba topit, ale dům by nemusel "vymrznout" - na tohle počítám půjde použít protizamrzávací systém kotle, který topí na 8-10C
3. vše vypnuto - přes léto
Otázka je, zda by šlo nějak tyto 3 módy provozu přepínat vzdáleně z Home Assitenta. Moc jsem k tomu nenašel, snad jen adaptér na eBus a nastavovat přes něj. To se mi ale zdá docela neprobádané a moc informací k tomu není.
Napadlo mě, jestli by nestačilo kotel přepínat mezi módy "topím" a "temperování" pomocí připojení prostorového termostatu. Tedy když nechám přes termostat vypnutý, pojede v protizamrzávacím režimu? A naopak, když bude zapnutý, bude fungovat podle ekvitermní křivky? Máte s tím někdo zkušenosti?
Předem děkuji za reakci.
Pokud si to pamatuji dobře, tak na průmce nás učili pravidlo, že součet průměrné teploty vzduchu a teploty okolních…
před 3 roky
Zajímavý by byl údaj z kulového teploměru v dobře vymrazené místnosti. Učitě by tam nebyl stejný údaj jak na…
před 3 roky
Přerušované topení klidně i el kotlem připomíná topení kotlem na TP. Lide si také myslí že mají vytopeno když je v…
před 3 roky
18 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení