Druhý zdroj vytápění

Rubriky:

Reklama
PD Pavel Dittmer @pavel.dittmer před více než rokem11.02.2023 16:12:17
Druhý zdroj vytápění

Dobrý den,
prosím o radu s vytápěním domu. Jedná se o novostavbu, přízemí a obytné podkroví, sedlová střecha. Půdorys včetně zateplení 11x11m.
Tepelná ztráta by měla být přibližně 3,8 kw plus očekávám další 2kw na větrání. Rekuperace není v plánu.

Máme postavená těžká kachlová kamna o výkonu 4kw s hypokaustem do patra. Tato kamna považujeme za hlavní zdroj vytápění. Topné stěny kamen jsou v přízemí v obývacím pokoji (s kuchyní), ložnici a chodbě. V patře v obou dětských pokojích. Kamna tedy nevytápí 2 pokoje v patře, chodbu v patre, koupelky, záchody, technickou místnost a spíž.

S ohledem na výše uvedené jsme počítali s druhým zdrojem vytápění, kterým mají být elektrické topné kabely v podlaze. Chtěli jsme zdroj s nízkými pořizovacími náklady, protože v ideálním případě jsme ho vlastně nechtěli moc používat. Protože problematice vytápění nerozumím, nejsem si jistý, jestli je to ideální varianta i nyní, kdy ceny elektřiny takto vyrostly. Stejně tak neumím posoudit, jak moc na vytápění budou stačit kamna.
Dokončujeme hrubou stavbu a kamna stojí, ale můžeme ještě druhý zdroj případně zmenit.

Ohřev vody byl v plánu také elektřinou.

Dle průkazu energetické náročnosti je celková potřeba el. energie cca 12 MWh. Znamená to pro dnešních zastropovaných cenách 9t měsíčně?

Chtěl bych poprosit o radu, jestli má v našem případě tato varianta smysl nebo bychom měli uvažovat o něčem jiném. Nabízí se asi jen čerpadlo vzduch voda, do kterého se nám původně nechtělo kvůli hluku a ceně. Děkuji za všechny případné rady a postřehy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.