Dobrý den,
prosím o radu s vytápěním domu. Jedná se o novostavbu, přízemí a obytné podkroví, sedlová střecha. Půdorys včetně zateplení 11x11m.
Tepelná ztráta by měla být přibližně 3,8 kw plus očekávám další 2kw na větrání. Rekuperace není v plánu.
Máme postavená těžká kachlová kamna o výkonu 4kw s hypokaustem do patra. Tato kamna považujeme za hlavní zdroj vytápění. Topné stěny kamen jsou v přízemí v obývacím pokoji (s kuchyní), ložnici a chodbě. V patře v obou dětských pokojích. Kamna tedy nevytápí 2 pokoje v patře, chodbu v patre, koupelky, záchody, technickou místnost a spíž.
S ohledem na výše uvedené jsme počítali s druhým zdrojem vytápění, kterým mají být elektrické topné kabely v podlaze. Chtěli jsme zdroj s nízkými pořizovacími náklady, protože v ideálním případě jsme ho vlastně nechtěli moc používat. Protože problematice vytápění nerozumím, nejsem si jistý, jestli je to ideální varianta i nyní, kdy ceny elektřiny takto vyrostly. Stejně tak neumím posoudit, jak moc na vytápění budou stačit kamna.
Dokončujeme hrubou stavbu a kamna stojí, ale můžeme ještě druhý zdroj případně zmenit.
Ohřev vody byl v plánu také elektřinou.
Dle průkazu energetické náročnosti je celková potřeba el. energie cca 12 MWh. Znamená to pro dnešních zastropovaných cenách 9t měsíčně?
Chtěl bych poprosit o radu, jestli má v našem případě tato varianta smysl nebo bychom měli uvažovat o něčem jiném. Nabízí se asi jen čerpadlo vzduch voda, do kterého se nám původně nechtělo kvůli hluku a ceně. Děkuji za všechny případné rady a postřehy.
Já jsem si dům navrhoval v roce 2009. V prvotním návrhu také nejdříve figurovaly podobné obludnosti odpovídající…
před více než rokem
Pokud se jedná o novostavbu, tak je jednak problém dostat PENB s čistě elektrickým topením, takže většina investorů…
před více než rokem
Naopak,poradil jsem jak jsem nejlépe mohl.A zdarma. Před chvili jsem přijel z Horní Bečvy.Chudák taky před 10léty…
před více než rokem
17 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení