Čím nejlépe izolovat svod dešťové vody ze střechy paneláku

Rubriky:

Reklama
JP Jan Poduska @joduska před 3 měsíci28.01.2024 22:45:58
Čím nejlépe izolovat svod dešťové vody ze střechy paneláku

Dobrý den,
řeším teď v zimě jeden problém v našem bytě, který je v klasickém 8-patrovém paneláku ve 4. patře. Skrz byty v této části domu vede napříč patry svod dešťové vody ze střechy. Roura je umístěna mimo klasickou šachtu v takovém výklenku u kuchyně, je z hnědého PVC a má asi 110 mm v průměru (v místě spojů a úchytů je o něco větší). Když rourou teče voda při dešti nebo tání, na povrchu roury kondenzuje voda. Zatím se nikde v okolí netvoří plíseň, maximálně je v okolí roury na stropě menší mapa od vlhkosti, voda vždy celkem rychle zase uschne. Ale vadí mi to z principu, že by k tomu v interiéru nemělo docházet, a také z toho důvodu, že bych do výklenku rád umístil vestavěnou skříň a nerad bych aby za skříní docházelo k nějaké kondenzaci - to je, myslím, zaručený recept na plíseň. Proto hledám způsob jak trubku nejlépe izolovat. Zajímá mě hlavně následující:
1. Našel jsem, že existují izolační návleky na trubky z pěnového PE (např. Mirelon) určené především pro rozvody vody a topení - dělají se i pro větší průměry. Pomůže proti kondenzaci vody něco takového? Také je možné podobný materiál koupit ve formě pásů a na trubku navinout. Jsou také různé typy - zdá se mi vhodné pořídit ty potažené odrazovou fólií - je to dobrý nápad?
2. Pokud jsou trubkové návleky nebo pásy izolace dobré řešení, je dobré aby byla izolace volně nasazena nebo je žádoucí co nejtěsněji trubku izolací obalit? Měla by být izolace k povrchu trubky dokonce přilepena? Nebo stačí navinout a utěsnit spoje samolepící páskou?
3. Jak těsnit přechody izolace k podlaze a stropu - je potřeba nějak tmelit nebo přilepit montážní pěnou? Nebo stačí oblepit páskou?
4. Jak postupovat v okolí úchytu trubky?

Foto situace je na přiložených fotkách.

Za jakékoli odpovědi a případně zkušenosti těch, kteří něco takového řešili, předem děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.